Pia & Woywoy Nov 2011

 

Om mig

 

Jag heter Pia Göransson är 46 år & bor strax utanför Trelleborg. Det har funnits hästar omkring mig i så länge jag kan minnas, så uttrycket "hästar är en livsstil" kan man nog påstå stämmer ganska bra in på min livsstil.

 

Min familj har alltid haft hästar, & precis som många andra växte man upp med ponny och tävlade fram till det var dags med stor häst, och eftersom mina föräldrar hade uppfödning så fick man själv utbilda unghästar till tävling, hade man sen otur såldes de och så började man om igen.

Ett par anecdoter från tidiga år: Min pappa Per hade några hästar på Elinedal tidigt 70-tal bl.a Elektra som jag kommer ihåg som mkt skarp (argsint) häst. I vilket fall som så hade BG (hade även hästar där) en ponny till sin dotter Ulrika, men  "Ponny P" var rätt busig och eftersom jag var lite äldre än Ulrika fick jag rida den.Det hade annonserats  ponny galopp på Jägers och jag tränade ponnyn som en galning på sandbanan som då sträckte sig från Elisedal ner till Jägers. Jag hade fått låna pappas dress o allt sen visade det sig att B-ponnys inte fick delta, hur besviken blev inte jag, Ponny P som var ett russ såg ut som värsta fullblodet. 

En annan var när pappa ordnade en "pryoplats" hos Torwald N & eftersom de kände varandra så tog Torwald förgivet att jag ridit galoppörer tidigare, vilket jag inte hade gjort. Första dagen skulle jag rida med BG & ligga någon längd efter men hästen var givetvis för stark så jag susade förbi i 190 & ingen hade berättat varken att man skriker till framförvarande ryttare eller hur man "pullar upp"  ju mer jag drog dessto  fortare gick hästen, ni kan ju själv tänka er. Ibland lönar det sig att vara envis så jag fick stopp på den men jag kan ju säga att varken Torwald eller BG var särskilt glada över incidenten. 

 

Pia på en morgontur i Randevouz bay, Antigua 2007

 

Jag har även arbetat utomlands i ca 12 år med hästar, 1 år i USA men till största delen på Irland där jag började på ett fullblodsstuteri, och sen vidare med hopphästar hos Eddie Macken. Jag fortsatte arbeta för Eddie i Tyskland när han flyttade dit & när han sen flyttade vidare till Kanada åkte även jag med. Under min tid hos Mackens arbetsred jag också hinderhästar hos en av Irlandsflera gånger om "champion trainer" Noel Meade.

 

Efter att jag kommit hem från Kanada 2001 bestämde jag mig för att läsa till lärare i engelska & psykologi vilket jag gjorde, men när jag blev erbjuden ett 6 mån jobb i Västindien 2006 för att coacha juniorlandslaget i hoppning / dressyr & driva ridskolan, tog jag ledigt från skolan & åkte. Fortsatte plugga 1 kurs när jag kom hem & åkte sen tillbaka ännu en 6 mån period 2007 till Antigua, när jag kom hem blev jag erbjuden ett lärarjobb vilket sen ledde till att jag aldrig blev klar med min examen. 

Ibland (ofta) blir inte allt som man tror eller planerar, andra saker dyker upp, själv tror jag det är en mening med det mesta som sker och nu 2011 är det svårt att få ett fast jobb som lärare utan examen. I samma stund som de minskade min arbetstid blev jag erbjuden att sköta min styvfars stall eftersom han pensionerat sig från lantbruket, ett erbjudande som jag inte kunde säga nej till.

 

Charmed Star i mars 2012

.

Jag åkte utomlands första gången när jag var ca 19 år för att hälsa på en väninna till min mamma som hade flyttat till Virginia, USA, jag stannade där i 1 år och jobbade med Anitas hästar. Mitt arbete var att ta hand om hästarna hemma (mkt unghästhantering), tävla dressyr/ fälttävlan, visa föl "in hand", rida jakter m.m 

 

Några år efter att jag kommit tillbaka från USA skickade jag iväg en intresseanmälan som "working student" till hoppryttaren Paul Darrag på Irland och åkte strax efter. Jag skickades till "Loughmore stud" som var i Pauls pappas ägo och inhysde allt man kan tänka sig i hästväg. Jag lärde mig snabbt och var ganska snart "head of the yard" där jag hade hand om allt från betäckningar, fölningar (de hade både fullblods & halvblodsuppfödning) preppade även föl, åringar & äldre hästar för auktioner,vi hade jakthästar, transit hästar (uppsamlingsstall) & konvalescenter.Loughmore såldes ca 1år efter jag börjat och jag sökte jobb hos hoppryttaren Eddie Macken, Irlands mest välmeriterade hoppryttare genom tiderna.

 

 

Jag började hos Mackens som hästskötare och reste en hel del, fortsatte sedan som beridare (tränade & tävlade alla unghästarna) och manager över stallet hemma på gården. Förutom hopphästar hade vi även ett fåtal hinderhästar (chasers) och ett välfungerande samarbete med en av Irlands mest framgångsrika hindertränare Noel Meade. Vi red in & hoppade in hans hästar hos Mackens, och tog hand om hans konvalescenter, jag jobbade även som arbetsjockey hos Meade under en tid.

 

Under min tid på Irland läste jag mycket hästanatomi eftersom jag påbörjade en kurs i massage (på distans i Sverige) men fick aldrig tillfälle att slutföra den.

 

Jag har under min uppväxt, men även i mitt vuxna liv, haft möjligheten & turen att träna och lära från de bästa vilket också betyder att min CV är utöver det vanliga och kan nu utnyttja alla mina livserfarenheter & kunskap när jag driver STALL BOMERANG.

 

Woywoy var en klippa när det gällde ta sig in/ut

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotoform Laila Berglund

 

 

 

 

Nyheter

 

 

 

 

 

 

 

Välkommen till Stall Bomerang